Våra behandlingar

 
 

Tandfyllning Stockholm - Laga tand med kompositfyllning i Bromma!

Den vanligaste metoden för att laga en tand kallas tandfyllning.
Tandfyllning är ett alternativ för dig som har hål i tanden eller om du har tappat en redan existerande fyllning. Fyllningen görs med ett slitstarkt material som passar bra till både framtänder och kindtänder. Tandfyllningar kan anpassas så att de matchar dina övriga tänder- så att du får ett vackert och naturligt leende.

När används tandfyllning?

En tandfyllning kan användas i många fall när en tand har blivit skadad. Det är en av våra vanligaste behandlingar och de går snabbt att utföra!

Det här kan tandfyllningar fixa!

fördelar med tandfyllning

Fördelar med tandfyllning

  • Förstärker tändernas styrka och funktion

  • Ger ett vackrare leende

  • Minskar tandkänslighet

  • Förhindrar utveckling av karies och hål

  • Minskar risker från infektion på grund av karies

  • Bevarar tändernas integritet

  • Täcker tandhål och förhindrar samling av bakterier

Vilka typer av tandfyllningar finns det?

  • Kompositfyllning

    Komposit är den vanligaste fyllningen idag. Den är populär för att behandlingen är snabb och enkel men även för sin funktionalitet och sitt utseende. Du kan få kompositfyllningar i samma färg och nyans som dina naturliga tänder!

laga tand kompositfyllning
  • Porslin/Keramikfyllning

    Porslinsfyllningar är både mer slitstarka och vackrare än kompositfyllningar. Porslinsfyllningar är även mer resistenta mot smuts och fläckar än komposit. Anledningen till att de flesta patienter väljer komposit över porslin är på grund av priset och behandlingstiden som båda är betydligt högre för porslinsfyllningar.

laga tand bromma keramikfyllning/porslin
  • Glasjonomer

    Används främst för barn eller tillfälliga fyllningar hos vuxna.

    Glasjonomer är en typ av tandfyllning som innehåller en liten mängd fluor. Primärt används denna fyllning på mjölktänder som har drabbats av bland annat karies. 

    Tandfyllningen släpper långsamt ut fluor till tanden för att stärka tanden och förhindra tillväxt av karies. Glasjonomer används dock sällan som långvarig lagning på grund av sina låga hållbarhet.

  • Plastförstärkt Glasjonomer

    Plastförstärkt glasjonomer är en kombination mellan glasjonomer och komposit. Kombinerat blir detta en mer slittålig fyllning än endast glasjonomer samtidigt som du får fördelarna av fluor i fyllningen. Däremot är den fortfarande inte lika slitstark som ren komposit.

  • Guldfyllning

    Guld är det mest slitstarka materialet som används för tandfyllningar. Guldfyllningar håller ofta i mer än 15 år. Processen att sätta in guldfyllningar kräver minst två besök hos tandläkaren och det kostar betydligt mer än en kompositfyllning.

tandlagning guldfyllning
tips från tandläkare tandmottagning stockholm
 
 

Tandläkarens tips!

Med tanke på hur snabb och prisvärd processen är väljer majoriteten av våra patienter slittåliga kompositfyllningar när de gör en fyllning hos oss.

Laga hål i tand pris

Vad kostar det att laga en tand?

800 - 2 500 kr

Priset varierar beroende på hur omfattande behandling som krävs.
Vi ser till att du får starka och friska tänder igen - välkommen till Tandmottagning Stockholm!

Vanliga frågor

  • Ofta går det snabbt att laga en tand. Kring 15-45 minuter. Däremot påverkas tiden beroende hur omfattande lagning som krävs.

  • Är det en bra idé att laga tänder själv? Nej.
    Om tanden endast har ett litet hål kan tanden läka av sig själv, i dessa fall bör du vara extra noga med munhygien som tandborstning och användning av munskölj med fluor och tandtråd.

    Däremot är det svårt att veta exakt vilket skick din tand är i eller hur stort hålet är. Därför rekommenderar vi att du besöker din tandläkare istället för att försöka laga en tand själv.

    På internet kan du läsa om olika metoder för att laga spricka i tand eller hål i tänderna. Vi rekommenderar starkt att du besöker tandläkaren istället- det är både enklare och tryggare.

    Ifall att du har ett hål i tänderna som du inte tar hand om kan det leda till att bakterier kommer in i tanden vilket kan skapa en infektion/inflammation. Ifall att detta händer kan tanden dö eller så behöver du ta bort den inflammerade tandnerven och rotfylla tanden.

    Vilket är ett betydligt mer invasivt ingrepp än en lagning av ett litet hål i tanden.

    Du kan även behöva dra ut din tand ifall att den inte tas hand om på ett korrekt sätt.

    För att summera:
    Bör du laga ett hål i tanden själv? Nej, det kan leda till mycket värre skador i slutändan.

    Besök din trevliga tandläkare istället!

  • Det är normalt att det gör ont i tand efter lagning. Däremot bör smärtan inte vara längre än ett par veckor. Ifall att du har ont i tand en månad efter lagning bör du kontakta din tandläkare för en undersökning.

    Ifall att du har ont i tand efter djup lagning/fyllning kan det bero på att fyllningen i tanden inte är helt tät efter lagningen eller att tanden har tagit skada under lagningen.

    Anledningen till att vissa patienter känner smärta efter en djup lagning är för att man borrar nära tandnerven som ligger i tanden center.

    I vissa fall har tänder svårt att återhämta sig efter en djup lagning och trots att tanden har fyllts igen kan du uppleva ilningar i tand efter lagning eller värk/ömhet. Ifall att värken inte går över kan detta leda till att tanden behöver rotfyllas.

    Det innebär att man tar bort den skadade tandnerven (pulpan) och eventuella bakterier som kan ha orsakat en inflammation. Sedan fyller man igen tandroten och täcker tanden med en ny konstgjord krona.

    Läs mer om rotfyllning här.

    Har du ont i tänderna efter lagning? Kontakta oss om din tandvärk efter lagning inte går över efter några veckor.

Vill du laga ett hål?

Är du i behov av en tandfyllning?

Välkommen att boka en tid på Tandmottagning Stockholm - din tandläkare i Bromma.

Andra behandlingar som kan vara rätt för dig

  • Rotfyllning

    För dig som har en infekterad tand som behöver rotfyllas. Läs mer om rofyllning här!

  • Tandhygienist

    Få rena och friska tänder med förebyggande tandvård. Läs mer om vår tandhygienist här!

  • Bettskena

    Gnisslar eller pressar du tänder under natten? Då kan en bettskena vara lösningen!